Egyesületünk támogatója a Szülőföld Alap
 

 

Temesvár 2008.02.22. - Video


 
Lukácsfalvi Fodor Béla
Ausztrália
 
 

 

 
  Sándorfalván voltunk
 
 
Sándorfalviak nálunk
 


 
 
 
 
 
 
 
 

Belépési nyilatkozat

Fehér tó - Hagyományápoló és környezetvédő egyesület

Nagybecskerek község
23224 Lukácsfalva
Petõfi Sándor 2Tel: 023 3885 150,
Mob: 064 2246899


e-mail: feherto@zrlocal.net
Az egyesületünk 1997-ben alakult meg elõször. Az év Búcsú napján, már tartalmas műsort szervezett. A történészek István király életérõl tartottak elõadást, majd az ünnepélyes szentmise közben, Vitkayné Kovács Vera elénekelte az Áve Máriát.
Egészen 2006-ig szélcsend volt házunk táján. A második Paradicsom napjának a szervezõ bizottsága, munkavégzetivel, folytatta tevékenységét. Az eredmény pedig - a Fehér tó HÁKE teljes megújulása. Az új vezetõség elõször a törvénynek megfelelõen elvégezte a változások bejegyzését. Kijelölte céljait és rendszeresen, legalább havonta egyszer, tanácskozik az idõszerű témákról. Legjobban a megjelenõ pályázaokra összpontosul a tevékenység, de a felszerelésbe is lett már befektetve. Más szervezetekkel együttműködési megállapodásokat kötöttünk.


Mi történik házunk táján?

 

 
Csütörtökön, július 7-én, Muzslyán a Fehér tó – HÁKE szervezte meg a II. Kancsikafonás tanfolyam-ot. Ladvánszky István, az egyesület kancsikásainak szakcsoportvezetője elmondta, hogy az idei műhely a legkisebbek részére volt szervezve. A résztvevők megismerték a kancsikafonás első lépéseit, valamint a nyélfaragás különböző változatáról tanulhattak. Erről a műhelymunkáról a belgrádi RTS dokumentumfilmet felvételezett, amelyet ősszel fogják lejátszani a nemzeti tv csatornáin. A legszebb kancsikákat, a szervezők, a falu napján fogják kiállítani Lukácsfalván. A kancsikafonás tanfolyamát a tartományi művelődési titkárság támogatta.
Pénteken, július 8-án, Lukácsfalván a Fehér tó – HÁKE szervezte meg a II. Fehér tó festőtábor-t. Juhász István, az egyesület festőinek szakcsoportvezetője elmondta, hogy a muzslyai MAKK, a nagybecskereki Art Klub és ULAZ akvarellistáihoz csatlakoztak a helybéli művészek és összesen 41 alkotással gyarapították az egyesület képtárát. A legminőségesebb alkotásokat, a szervezők, a falu napján fogják kiállítani Lukácsfalván.
A festőtábor megszervezését a Szekeres László Alapítvány támogatta.

Kirándulással fejeződött az Érted! - Értöd? - kistérségi projektum

Kétnapos kirándulással fejeződött a tavaly augusztustól tartó Érted! - Értöd? - kistérségi projektum, amelyet a lukácsfalvi Fehér tó egyesület partnerével, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége Szegedi Tagozatával karöltve valósított meg. A projektum azoknak/azokért lett kidolgozva, akik az ún. bánáti, vagy szögedi tájszólásban tudják kifejezni magukat, magyarán az ö-ző dialektust használják. A projektum célja, hogy bemutassák a magyarság viszonyulását és ragaszkodását ehhez a tájszóláshoz.
Az elmúlt 8 hónapban a következő tevékenységek voltak megvalósítva:
• Projektcsapat fölállítása
• Elődöntők megszervezése Erzsébetlakon, Lukácsfalván, Muzslyán, Nagybecskereken és Szentmihályon
• Döntő rendezvény Muzslyán
• Jutalomkirándulás Szegedre, Mórahalomra és Ópusztaszerre
Ezen az áprilisi kiránduláson Erzsébetlakról, Lukácsfalváról, Muzslyáról és Nagybecskerekről összesen 13 tanuló, 3 felkészítő a 2 szervező vett részt. A tartalmas program Szegeden, városnézéssel kezdődött. Nagy élmény volt a bánátiak részére a Dóm templom megtekintése és felmászni a tornya tetejébe, ahonnan gyönyörködhettek Szeged város tájaiban. A kirándulók a Ferencesek templománál, az alsóvárosban folytatták a látogatásukat, ahol Bálint Sándor (a legszögedibb szögedi) néprajzkutató szobra van fölállítva. A templomban pedig a zarándoklókat vonzó fekete Mária szentképe. Az Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőben folytatódott és záródott az első nap műsora.
A kirándulás második napja a Mórahalomtól nem messzire lévő nagyszéksósi bivalytelep megtekintésével kezdődött. Ezután következett a várva várt Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark látogatása. A Feszty-kőrkép, íjászbemutató és panoptikum megtekintése, valamint ismerkedés a Nemzeti Park más tartalmával. A kirándulás végén a résztvevők előadást hallhattak a Bánság visszatelepítése és az ö-ző nyelvjárások kapcsán, az előadó: Dr. Marjanucz László, SZTE tanszékvezetője volt.
Az első ízben lebonyolított kistérségi projektum egy újabb tapasztalat volt a partneregyesületek részére, nagy élmény a résztvevő tanulóknak, elismerés a felkészítőknek és bizonyíték arra, hogy a kibontakozások, együttműködések, szándéknyilatkozatok, ismerkedések és az emlékek felidézése a kimondott (táj)szavakkal kezdődnek.

Bővebben...
Marjanucz László előadása...
Február 25-én, pénteken, Lukácsfalván a Fehér tó – HÁKE székhelyén, tanácskozás volt tartva az organikus termelésről.
Bánátban 2007-től kapcsolódtak be a termelők az organikus termelésbe., Lukácsfalváról hárman.
Az összejövetelen az elmúlt 4 év tapasztalatairól, a tanúsítvány megszerzéséről, a zöldségtermesztés technológiájáról, a termékek értékesítéséről és a termelők szervezkedéséről volt szó.
A bevezető részében előadást tartottak:
• Branko Čičić – Organikus Szerbia Alaptvány elnöke - Belgrád
• Čedomir Nikolić – az olasz Suolo a Salute Balkan tanúsítvány-szolgáltatást végző cég alkalmazottja - Belgrád
• Dragan Marković – a nagybecskereki Mezőgazdasági tanácsadó szolgálat szakembere
A tanácskozáson a környékbeli településekről vettek részt a termelők, de Jagodina községből is érkezett érdeklődő. Szakvéleményével az előadáshoz hozzászólt Markov Branka a nagybecskereki mezőgazdasági középiskola tanára is. Minden résztvevő a helyszínen tájékozódhatott az organikus termelés minden fázisáról, valamint az érdeklődők megtudhatták hol lehet beszerezni az ilyenfajta termeléshez szükséges magokat és ültetvényeket. A termelők az Organikus Szerbia Alaptvány elnökétől, első kézből hallhattak beszámolót a múlt héten Nürnbergben megtartott BioFach Nemzetközi Bio-Élelmiszer és Bio-Áru Szakkiállításról. A tanácskozást támogatta a Magyar Nemzeti Tanács és a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság.

Muzslyán volt megtartva az Érted! - Értöd? - kistérségi projektum döntője

A muzslyai Petőfi Sándor MME termében tartották meg február 5-én, 10 órai kezdettel az Érted! – Értöd? projektum keretén belül, az ö-ző tájszólást használó általános iskolások döntőjét.
Ezen a megmérettetésen Erzsébetlakról 4, Lukácsfalváról 2, Nagybecskerekről 11 és Muzslyáról 6 tanuló mutatkozott be. Hozzájuk csatlakoztak Tiszaszigetről, Újszentivánról és Mórahalomról a lezajlott selejtezők elődöntősei.
A projektumot a lukácsfalvi Fehér tó – HÁKE és a szegedi VMDK tagozat civil egyesület közösen realizálja, és első ízben került sor Közép-Bánátban, egy kistérségi jellegű projektum megvalósítására. A fő támogató a Nemzeti Civil Alapprogram. A döntő megtartását a muzslyai Petőfi Sándor MME is támogatta.
Hangfelvétel...
Bővebben...

 
A dötőbe jutott nagybecskereki diákok:
• Urbán Mária,
• Jenei Mónika,
• Nagyiván Leóna,
• Kovács Anna,
• Pálfi Krisztián,
• Toma Árpád,
• Kovács Ervin,
• Mangó Krisztián,
• Radonity László,
• Harcsa Andrea,
• Bodó Tímea
(felkészítő tanár: Prokin Eleonóra)

A döntőbe jutott muzslyai diákok:
• Pálfi Attila, IV.4. (felkészítő tanító: Rácz Erzsébet)
• Kónya Leon IV.5. (felkészítő tanító: Monić Lídia)
• Karl Dávid IV.5. (felkészítő tanító: Monić Lídia)
• Hatalák Veronika IV.5. (felkészítő tanító: Monić Lídia)
• Borbély Adrián V.5. (felkészítő tanár: Đurić Erzsébet)
• Restás Dávid VIII.5. (felkészítő tanár: Kovács Jolánka)
A döntő a muzslyai Petőfi Sándor MME termében, február 5-én, 10 órai kezdettel lesz megtartva. Erzsébetlakról 5, Lukácsfalváról 2, Nagybecskerekről 11, Muzslyáról 6 és Szentmihályról 11 döntős van. Hozzájuk csatlakoznak Tiszaszigetről, Mórahalomról és Ásotthalomról a Szeged környékén lezajlott selejtezők döntősei.

Évzáró összejövetel a Fehér tóban
Kedden december 28-án, évzáró összejövetelt tartottak a Fehér tó – HÁKE tagjai. Az összejövetel alatt a Kanadában élő Tűri János és György, online kapcsolatot létesített és Skype-on keresztül elbeszélgetett a régi ismerős falubeliekkel, rokonsággal. Az egyesület tagjai ismét érezhették a kapcsolattartás és a közösséghez tartozás fontosságát.


A Fehér tó – HÁKE a vajdasági médiatérképen
Az elektronikus és nyomtatott sajtó médiatérképe a Vajdaságban címmel, december 8-án, sorozatban a harmadik tanácskozást szervezte a budapesti Alkalmazott Kommunikációtudományi Intézet és a Magyar Nemzeti Tanács Zentán. A tanácskozáson részt vettek a vajdasági napilapok és hetilapok képviselői mellett az internetes portálok képviselői is, valamint az anyaországi médiumok vajdasági tudósítói. Közép-Bánátból a tanácskozáson részt vettek a Fehér tó – HÁKE képviselői, mivel az egyesület, magyar nyelven, 3 internetes portált működtet. Muzslya és Lukácsfalva hivatalos honlapját és a nagybecskereki Petőfi MME honlapját. Az egyesület, mint kistérségi médiaalapító, ily módon része a vajdasági magyar nyelvű tájékoztatásnak.
Képünkön Tóth Lívia a Magyar Nemzeti Tanács tájékoztatási ügyekkel megbízott tanácsosa, Nahimi Péter a budapesti Alkalmazott Kommunikációtudományi Intézet igazgatója és Siflis Gordán Klára a projektum vajdasági koordinátora. A videofelvételen Pressburger Csaba beszámolója látható a Magyar Szó helyzetéről.

II. Csupa civil párbeszédfórum
Szabadkán, december 4-én, a Vajdasági Magyar Civil Szövetség szervezésében lezajlott a II. Csupa civil párbeszédfórum. A jelenlévő 45 civil egyesület képviselői első kézből értesülhettek a MNT Civil Konzultatív Testület által nemrég elfogadott magyarországi támogatási rendszer és a Szekeres László Alapítvány reformja iránti civil javaslatokkal. Miskolczi József a CISZ elnöke ismertette a résztvevőkkel a párbeszédfórum előzményeit, majd dr. Zsoldos Ferenc a CKT elnöke részletesen beszélt az elfogadott dokumentumok tartalmáról. A jelenlevők megtudhatták, hogy a reformjavaslatokban előre van látva, hogy a jövendőbeli pályáztatási rendszerben a szórvány településeken működő egyesületek pozitív diszkriminációban részesüljenek. A dokumentumokban ki van emelve a kistérségi magyar nyelven megjelenő írott és elektronikus médiák támogatásának fontossága és a z is, hogy a környezetvédő valamint faluszépítő tevékenységeket végző egyesületek kerüljenek fel a támogatást igénylők listájára. A két dokumentum teljes szövege elérhető a MNT honlapján .
A fórum részvevői támogatták a reformjavaslatok meghozatalát. Ezek után a MNT által is elfogadott magyarországi támogatási reformjavaslat, hamarosan a magyarországi illetékesekkel sorra kerülő tárgyalások egyik témája lesz. A Szekeres László Alapítvány iránti tett reformjavaslatok alapján, várhatóan a közeljövőben módosul az eddigi pályázati rendszer alkalmazása.
Közép Bánátból a civil szférát a párbeszédfórumon a lukácsfalvi Fehér tó egyesület elnöke képviselte. Mivel részt vett a CISZ-en belül kezdeményezett reformjavaslatok meghozatalában, valamint a CKT döntéshozatalában, felszólalásában kiemelte, hogy a CISZ-en és a Testületen belül is a szórványból érkezett javaslatok bekerültek a dokumentumokba.
Dr. Zsoldos Ferenc nyilatkozata és zárszava.
Miskolczi József nyilatkozata

Már a harmadik hónapjában tart az Érted! – Értöd? - néven futó projektum, amely párhuzamosan a Közép – bánáti kistérségben és a Szeged környéki településeken valósul meg. A Fehér tó – HÁKE, magyarországi partnerével közösen, a havi szintre lebontott tevékenységeket, eddig a tervek szerint valósította meg.
• A projektumnak van védőjele
• Ki vannak nevezve, településenként a koordinátorok
• Lukácsfalván, Szentmihályon és Erzsébetlakon lezajlottak az elődöntők
• A többi 2 településen folyamatban vannak az előkészületek a selejtezőkre
A képen láthatóak az erzsébetlaki elődöntő részvevői: - Pakai Anita, Simon Alexandra, Pesti Annabella, Fülöp Laura, Speiersz Angelika, Szabó Viktor és a felkészítő tanárok Halász-Pozsár Éva és Nagy Zsolt.

Már a harmadik hónapjában tart az Érted! – Értöd? - néven futó projektum, amely párhuzamosan a Közép – bánáti kistérségben és a Szeged környéki településeken valósul meg. A Fehér tó – HÁKE, magyarországi partnerével közösen, a havi szintre lebontott tevékenységeket, eddig a tervek szerint valósította meg.
• A projektumnak van védőjele
• Ki vannak nevezve, településenként a koordinátorok
• Lukácsfalván, Szentmihályon és Erzsébetlakon lezajlottak az elődöntők
• A többi 2 településen folyamatban vannak az előkészületek a selejtezőkre
• Folyamatban van a muzslyai, központi döntő időpontjának a meghatározása
• A magyarcsernyei Csányi Tamara az idén készítette el szakdolgozatát A magyarcsernyei iskolások szóbeli kommunikációs lehetőségei és problémái - amelyet a projektcsapat rendelkezésére bocsátotta további felhasználásra.
A képen a szentmihályi elődöntő részvevői vannak, Szekeres Rozália magyar szakos tanárnővel.

Pásztornap volt Muzslyán

November 13-án, Muzslyán, az Amatőr szakácsok és hagyományápolók egyesülete megszervezte az V. Pásztornapot. A műsorban részt vettek a környékbeli művelődési egyesületek, valamint Szlovákiából a selmecbányai Sitnan tánc és zenész együttes. A rendezvényt több verseny is kísérte; házilag készített kalács és pálinkaverseny és birka paprikásfőző verseny. A kancsikások apraja-nagyja is bemutatkozott. A lukácsfalvi Fehér tó – HÁKE paprikásfőzésben, Metenkovity Adorján 14 éves szakács vezetésével 5-ik helyen végzett.


Bővebben…

Hallai Zoltán üdvözlő beszéde (hangfelvétel)

I. GIZELLA PARTI - TALÁLKOZÓ


A nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesület jótékonysági zenés-táncos estet szervezett 2010.november 6-án a Kultúrközpontban, I. Gizella-parti találkozó elnevezéssel, melynek bevételét (13.000 dinárt) az egyesület tánccsoportjai népviseletének felújítására fordítják.
A műsorban az egyesület tagjai és vendégei léptek fel. Lukácsfalváról a Fehér tó - HÁKE kiskancsikásai vettek részt a műsorban.

 
Érted! - Értöd?
A lukácsfalvi Fehér tó – Hagyományápoló és környezetvédő egyesület felhívással fordul Nagybecskerek községében működő általános iskolákhoz, művelődési egyesületekhez, valamint civil szervezetekhez, és felkéri őket, hogy vegyenek részt az Érted! – Értöd? elnevezésű, határon átnyúló projektumban, amelyet a VMDK szegedi tagozatával közösen valósítanak meg a magyarországi Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával.
A projektum azoknak/azokért van kidolgozva, akik az ö-ző, bánáti, avagy szögedi tájszólásban tudják magukat kifejezni. A célkitűzése pedig a magyarság viszonyulása és ragaszkodása ehhez a tájszóláshoz, ennek az állapotnak a kiemelése és összehasonlítása a köznyelvvel. Evvel rámutatni a Közép-Bánátban használt magyar nyelv állapotára, ennek létezésére és fontosságára. Továbbá a Szeged-környéki és Közép-bánáti régiókban élő magyarság összekötő szálainak a felkutatása.
Bővebben...
A szegedi paprikafesztiválon
Október 1-3-ig tartott Szegeden az idei Paprika fesztivál, amelyet a Csongrád Megyei Önkormányzat szervezett. A szervezők meghívásának eleget téve a lukácsfalvi Fehér tó – HÁKE, a csókai Rákóczi kórussal és Utasi Árpád csantavéri mesemondóval képviselte Vajdaságot a rendezvény második napján.
Az egyesület kiskancsikásai, Bakos Leona, Balanyi Réka, Budai Zoltán és Törköly Dávid, Ladvánszky István szakcsoportvezetővel , a nagyporondon, bemutatták a kancsika kezelés és forgatás csínját-bínját. Később a Dugonics tér parkjában lehetőség volt, hogy az érdeklődők kipróbálják a pattogtatást és beletanuljanak a kancsika forgatás fortélyaiba. Ezt a lehetőséget Utasi Árpád mesemondó is kihasználta. Miután az első leckét már megtanulta, egy megállapodás született a kiskancsikások és a mesemondó között. A közeljövőben a közös fellépéseken, ő majd kancsikázik a kancsikások pedig mesélnek (van is miről, hiszen az idén már négy külföldi vendégszereplésen vettek részt).
A paprikafesztivál keretein belül, volt biotermékek kiállítása is. A lukácsfalvi környezetvédőket ez alkalommal Major Pál, minősítő tanúsítvánnyal rendelkező, csorvási biotermelő hívta meg biofarmjára. A lukácsfalviak, ebben a meghívásban egy új kapcsolat kialakulásának kezdetét látják. Az egyesület tagjai kipróbálhatták hogyan kell kézzel-lábbal törni a paprikát. Akinek sikerült, emlékben egy tasaknyi szegedi törött paprikát kapott.
Bővebben...

Szeptember 14-15-én a szegedi GEO-ENVIRON Környezetvédő Egyesület képviselői, dr. Tóth Imre elnök vezetésével meglátogatták a Fehér tó Egyesületet. A szegedi vendégek bemutatták az idén lebonyolított Szeged Szabadka testvérvárosok közötti kerékpárosok túraútvonal programját, ez mellett a jövő évben esedékes Szeged-Titel közötti kerékpártúra programjáról volt szó. A szegedi és a lukácsfalvi környezetvédők meglátogatták az écskai templomot és a Császár tó védett övezetet, végezetül a vendégek terepszemlét végeztek Titelnél a Bega torkolatánál.

Dr. Tóth Imre nyilatkozata

A Falu-napi ünnepség keretén belül, pénteken, szeptember 3-án a Fehér tó – HÁKE székhelyén a VMSZ szervezésében, Fremond Árpád Parlamenti képviselő és Dobai János tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, előadást tartottak a helybeli termelőknek, a mezőgazdaságra vonatkozó idei új törvényekről, valamint ismertették a Tartományi Fejlesztési Alap által kiírt pályázatok részleteit.

Részlet Fremond Árpád előadásából

Részlet Dobai János előadásából

 

Augusztus 7-én szervezték meg Sándorfalván a II. Dél-alföldi Betyárnapot. Kakas Béla polgármester megnyitója után a helyi énekkar és citerazenekar előadását élvezhette a közönség. A nap fénypontja a pusztaszeri csikósok és a lukácsfalvi kiskancsikások bemutatója, valamint a fogathajtó verseny volt. A rendezvényen fellépett a muzslyai vegyes kórus a citerazenekar kíséretével. Zenélt a L’amour együttes. A látogatók a „Betyár egy világ” játszóházban kedvükre szórakozhattak. Felülhettek a lovas szőnyegre, kereshették Rózsa Sándor betyárt, láthatták Rózsa Sándor élő leszármazottját, lovagolhattak, táncolhattak, stb
Bővebben...
Ismerkedés az ichtiológiával
Erzsébetlakon július 21-én a Halak tanulmányozásával és védelmezésével foglalkozó tudományos társaság, a Tartományi környezetvédő titkárság, az erzsébetlaki Helyi Közösség és az „Écska” Halgazdaság szervezésében az általános és közép iskolások számára szakelőadások és különböző gyakorlatok voltak szervezve.
A több mint húsz jövendőbeli ichtiológusnak, az előadók szakelőadások révén mutatták be a környékbeli halállományt, majd közös hajókázás következett a Császár tóig vezető öreg Begán. A fiatal tanoncoknak alkalmuk volt megmutatni hogyan tudják forgatni a picebotot. A kifogott halállományról is hallhatták a résztvevők a szakemberek véleményét.
A szemináriumon részt vett a lukácsfalvi Fehér tó – HÁKE 3 természetbarát tagja is.
Diploma helyett, minden diák egy-egy picebotot kapott emlékül.
A lukácsfalvi Fehér tó – HÁKE regionális jellegű tevékenységei és határon átnyúló kapcsolatai mellet aktívan részt vesz a Vajdasági Magyar Civil Szövetség (CISZ) munkájában is. Július 3-án, Szabadkán tartotta meg II. Közgyűlését a mintegy 50 egyesületet tömörítő szövetség. Az összejövetel munkajellegű volt, így a beszámolók elfogadása mellet a Közgyűlés kidolgozta a hosszú távú támogatáspolitikát érintő javaslatokat, amelyek a vajdasági magyar civilekre vonatkoznának. A CISZ azt szeretné, hogy a javaslatok minél előbb a MNT napirendjére kerülnének, ugyanakkor az anyaországi pályáztatók is megismerjék a pályázásokra vonatkozó módosítási javaslatokat.
Sándorfalvi Városnapok - 2010
Sándorfalva Város Önkormányzata június 26-27-én szervezte meg a Sándorfalvi Városnapokat. A Fehér tó – HÁKE a Sándorfalvi Városszépítő és Környezetvédő egyesület meghívásának tett eleget és 3 tagú küldöttsége részt vett az ünnepségen. Az ünnepség keretein belül, a két egyesület közötti többéves együttműködés jeléül, Juhász István lukácsfalvi festőművész alkotását adták át a házigazdáknak a küldöttség tagjai. Ezúttal, a partneregyesületek, a további együttműködést szorgalmazták és az augusztusi sándorfalvi Betyár Napok műsorának részleteiről is tárgyaltak.

A szegedi Dél-Alföldi Regionális Alapítvány szervezte meg, május 14-16-ig a "határtalan" magyar-magyar és a nemzetközi civil kapcsolatok bővítését is megcélzó rendkívüli összejövetelét.
Hetedhét határon innen és túl!
II. „Civil Honfoglalás – Civil Szerződés”
Kárpát-medencei nemzetközi civil találkozó - néven. Ezen a rendezvényen, Közép Bánátból részt vett a lukácsfalvi Fehér tó – Hagyományápoló és környezetvédő egyesület, az Egy a szórványból című bemutatóval és a nagybecskereki Petőfi MME, A 65 éves Petőfi MME múltja, jelene és jövője című előadással.

Bővebben...
- Ácsné Ferenci Ildikó a Dél-Alföldi Regionális Alapítvány képviselőjének és a rendezvény egyik szervezőjének összefoglalója.
Mileta Mihajlov Nagybecskerek polgármestere, Fazekas Imre és Rade Vasiljević Városi tanácstagokkal, pénteken, május 14-én Lukácsfalvára látogatott. A delegáció tagjai, megbeszélést tartottak a helyi közösség tanácstagjaival és a pártok és egyesületek képviselőivel. A megbeszélésen szó volt a közeljövőben esedékes referendumról, a kommunális problémákról, valamint a civil egyesületek működéséről. A küldöttség körüljárta a falu központját az iskoláig, majd a Fehér tó – HÁKE székhelyén fogadásban részesültek, ahol a polgármester egy „Bega és a Temes, folyók, melyek összekötnek” könyvet kapott emlékül.
Bővebben...
A Fehér tó - HÁKE szervezésében február 23-án kedden 19 órakkor nyílt meg a nagybecskereki Művelődési központban a Bega és a Temes, folyók amelyek összekötnek elnevezésű, egy hétig tartó kiállítás. Eddig Temesváron, Lukácsfalván és Szegeden volt bemutatva a tárlat.
Balanyi Sándor a Fehér tó HÁKE elnökének nyilatkozata a kiállítás kapcsán!
A lukácsfalvi Fehér tó – Hagyományápoló és környezetvédő egyesület február 21-én megtartotta tisztújító közgyűlését. A beszámolókban és a jelentésekben elhangzott, hogy az egyesület 2009-ben 5 képzésen és 16 vendégszereplésen vett részt, 21 pályázatot készített el, 4 megnyert pályázata volt, 7 ünnepséget szervezett, 2 új taggal bővült, 4 honlapot működtetett és módosította az alapszabályzatát az új törvénnyel összhangban. Az egyesületnek 43 tagja van, ebből 19 aktív, 10 szimpatizáns és 14 kiskorú. Első alkalommal érkezett tagfelvételi kérelem külföldi állampolgártól. A kérelmet a lukácsfalvi származású Kanadában élő Tűri György nyújtotta be. A közgyűlés egyhangúan döntött és az új tagot ünnepélyes kereteken belül fölvette soraiba.
A közgyűlés új vezetőséget és ellenőrző bizottságot választott.
Vezetőség: - Balanyi Sándor, Gombár István, Sztankulóv György, Juhász István és Bakos Ernő. Ellenőrző bizottság: Sziveri Ilonka, Sziveri Ervin és Parigrósz István.
A közgyűlés elfogadta a 2010. évre vonatkozó terv alapján a költségvetést, amely a tavalyihoz képest 20%-al kevesebb.

Rózsa Sándor és szabadcsapata 1848. októberében hadba vonult. Azonban a csapat nem volt hozzászokva a katonai fegyelemhez, s nemsokára feloszlott. Tagjai közül némelyek honvédnek álltak, némelyek hazamentek a tanyákra. Rózsa Sándor Szeged környékén csikósnak állt és megnősült. A szabadságharc leverése után természetesen el akarták fogni. Bár sikerült elmenekülnie, azonban megint bujdosni kényszerült. Az a hír járta róla, hogy forradalmi szervezkedés irányítója. Elfogatása érdekében szokatlanul magas, 10000 pengő vérdíjat tűztek ki a fejére. Sokáig ennek ellenére sem sikerült kézrekeríteni, mígnem 1857-ben komája, bizonyos Katona Pál szegedi tanyás gazda kiadta a pandúroknak. Tárgyalását 151 évvel ezelőtt, 1859 februárjában tartották. A szabadságharcban való részvétele óta nagy népszerűségnek örvendő betyárt nem merték kivégeztetni, az ítélet életfogytig tartó börtön lett.
Esik eső szép csendesen csepereg...
Valentin nap alkalmából a Muzslyai Amatőr Képzőművészek Klubja képkiállítást állított fel a Petőfi MME nagytermében. A Fehér tó – HÁKE a kiállításon 15 díszkancsikával bővítette a tárlatot.

Megnyílt a Bega – Temes kiállítás Szegeden
-Balanyi Sándor a Fehér tó - HÁKE elnökének előzetese az esemény kapcsán.
Kedden a szegedi Millenniumi Kávéhát kiállítótermében bemutatkozott a lukácsfalvi Fehér tó – HÁKE, egyben bemutatta a Bega és a Temes, folyók melyek összekötnek projektum történetét és megvalósítása folyamatán létrejött 10-15 éves gyermekek alkotásait. A Fehér tó – HÁKE fontos együttműködési megállapodást kötött a VMDK Szegedi tagozat civil egyesületével, amely a jövendőbeli közös pályázatokra tér ki.
A lukácsfalviaknak a VMDK Szegedi Tagozata jóvoltából alkalmuk volt bemutatni az Érted!... Értöd? elnevezésű projektumot, amely a szögedi, avagy a bánáti tájszólásról szól. A 6 tagú küldöttségben Ladvánszky István vezetésével bemutatkozott a kiskancsikások közül Balanyi Réka és Bodor Endre. A kancsikázásról Ladvánszky István beszélt, a gyerekek pedig Szeged központjában a -3 fokos hidegben bemutatták a két kancsika forgatását. A látványos bemutatás bemelegítette a közönséget, majd ezután késő estig tartó közvetlen beszélgetés alakult ki.
-Nagy Abonyi Attila a VMDK Szegedi Tagozat elnökének bevezető beszéde a kiállítás megnyitóján.
-Hangfelvétel a kiállításon elhangzott bemutatóról!
Bővebben...


Ladvánszky István a Kancsikások szakosztályvezetője nyilatkozott az Újvidéki rádiónak.

Hangfelvétel...

A muzslyaiak a százegynéhány éves település alapításakor megkezdték az akkori falu szélén lévő lyukakból merítgetni, a jó minőségű, építészetben fontos finom homokot. Különösen a hatvanas évektől számítva mélyültek, nagyobbodtak a lyukak, az állandóan feltörő friss talajvíz pedig tavakká képezte a gödröket. Legalább öt ilyen tónak nevezhető homokos van ma már, a legöregebb és a legmélyebb a pár négyzetkilométer területű Cseppeli-tó (tízegynéhány méter mélységű), a legnagyobb felületű pedig, a szomszédságában fekvő Didula-tó. (Részletesebben Kazi István írásaiban – a Haldorádó horgászportálon lehet tájékozódni) A homokbányászás után létrejött tavak sok titkot rejtenek. Közöttük a strandolásra berendezett tavat, úgy látszik, sikerült megszelídíteni. Most, fennáll a veszély, hogy alig 200 méterre tőle regionális szemétlerakó telep létesüljön. Megelőzve a történelmet, 2009 december végén, néhány, Közép bánáti civil egyesület, köztük a lukácsfalvi Fehér tó – HÁKE, a Szerbiai Természetvédelmi Intézet újvidéki ágazatának igazgatójához dr Biljana Panjkovićhoz fordult kérelmével, hogy VI. fokú védett övezeté nyilvánítsák a homokosban létrejött tavakat.

2009.12.23.
Lukácsfalván negyedik napja járják a falut a betlehemezők. A képen látható fiatalok, a falu mind a hat utcájában, házról-házra járva bemutatják a hagyományos betlehemezés műsorát.
Minden évben, a Fehér tó – HÁKE székhelyén is fogadják őket.

Bővebben...

December 5-én a Fehér tó – HÁKE székhelyén Mikulás-várás volt szervezve. A messziről érkező Mikulás bácsi, ezennel különös élményekben és érdekességekben részesítette a tagságot. Az ilyenkor szokásos csomagok és virgács mellett, két új tagot is hozott az egyesületbe: - Juhász Istvánt és Babuskov Istvánt. Így az egyesületekről szóló új törvény szerint is, megalakulhat a 7 tagú Istvánok alosztálya, amely a tagság 20 % képezné. A Mikuláscsomagok érkezéséhez a Szülőföld Alap és a Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság is hozzájárult. Bővebben...

A Fehér tó - HÁKE kiskancsikásai felléptek a futaki Káposztafesztiválon.
A szervezők meghívásának eleget téve, november 7-én a fesztivál megnyitásán, porondra léptek a lukácsfalvi kiskancsikások is. Ez alkalommal a kezelést és a gyorspattogtatást mutatták be a közönségnek. A hagyományápoló csoportnak alkalma volt közelről megismerni a rendezvény műsorát és párhuzamot húzni a lukácsfalvi Paradicsom napokkal. Hasonló versenyeket rendeznek a Káposztafesztiválon is mint a Paradicsom napokon. Megválasztották a legnagyobb fej káposztát, amely 8,585 kg volt. Más gasztronómiai szokásokat is bemutattak. A töltött káposzta finom illatát több kilométer távolságról is lehetett érezni. Képünkön: - A szervezők elvégezték a H1N1 járványellenes intézkedéseket.

Bővebben...

Az egyesületekről szóló új törvény alkalmazása
Tegnap Újvidéken a Tartományi Képviselőház nagytermében fölül 200 civil egyesület képviselői ismerkedhettek meg az egyesületekről életbe lépő új törvény részleteiről. A tribünt a tartományi Non-profit egyesületeket fejlesztő Alap szervezte. A jelenlévőknek szét lett osztva az átregisztráláshoz szükséges teendők listája, egy kézikönyvben összefoglalva. Mint ismeretes az új törvény szerint 18 hónap alatt át kell regisztrálni minden eddig bejegyzett egyesületet. Vajdaságban ezt Pancsován, Szabadkán, Nagybecskereken és Újvidéken a Gazdasági nyilvántartásokkal foglalkozó irodákban lehet elvégezni. Nagybecskereken a Vajdasági Bank épületében, Trg Republike bb., tel: 511-518. A kézikönyv, szerb nyelven, elérhető az alábbi linken:
Kézikönyv
Képünkön: Bánátból és Bácskából is voltak érdeklődők

A lukácsfalvi Fehér tó – Hagyományápoló és környezetvédő egyesület, szombaton, október 24-én, hagyományápoló napot szervezett. A már létező alosztályok sajátos módon vettek részt a rendezvényen.
- A hagyományápoló alosztály a kancsika fonásának és a kezelésének a fortélyait mutatta be,
- A környezetvédő alosztály a szemét helyes gyűjtésére összpontosított,
- A honlapszerkesztők az eseményről képeket és felvételeket készítettek, amelyek a világhálózaton elérhetők,
- A szakácsok pedig az egyszerű bableves összetett ízeit állítgatták be,
- Külön téma volt az egészséges élelmet termelők alosztályának és a festőművészek alosztályának a beindítása.
A rendezvény késő esti társalgással fejeződött be.
Bővebben...
Dél-magyarországi tanulmányúton.
Bánátból 4, Bácskából 31 egyesület képviselői vettek részt a tanulmányúton. A Fehér tó – HÁKE-t Balanyi Sándor képviselte. Az egyesület számára rendkívül fontos megegyezés született a dél-magyarországi, határon túli magyarsággal foglalkozó civil szervezetekkel. Ugyanis a közvetlen tárgyalások eredményeként, jövő év január végén a szegedi Millenniumi Kávéház klubhelyiségében két hétig tartó kiállítást szerveznek a Fehér tó egyesületről és Lukácsfalváról. A megbeszéléseken más témák is felvetődtek. Különösen ki lett hangsúlyozva a hagyományápolás, a meglévő emlékművek karbantartása, valamint a Közép Bánátban élő magyarság részére történelmi jelentőségű, új emlékművek felállításának fontossága
.
Bővebben...

Erzsébetlaki bográcsos verseny 2009
Erzsébetlakon szeptember 27-én a Falunapi műsor keretén belül lett megszervezve az Erzsébetlaki bográcsos halászlé főzőverseny. A Kultúrotthon udvarában 43 bogrács alá gyújtottak tüzet a versenyzők. Az első helyet az Óécskáról, a második és a harmadikat pedig a Muzslyáról érkező csapatok nyerték. A lukácsfalvi Fehér tó egyesület 2 szakács csapata és kiskancsikásai is részt vettek az ünnepségen.
Az újvidéki Eco Helix Kft. bérbe vette 2007-től, a Lukácsfalva körüli 53 ha legelőket , helyükön pedig halastavakat szándékozott létesíteni. Csak 2008. évre fizette ki a bérletet (161 ezer dinárt). Az idei évre májusig volt a határidő, hogy ezt megtegye. Közben, a szerződésben felvállalt,10 helybéli munkás helyett, csak 1 (egyet) alkalmazott. A mái napig az idei bérlet nincsen befizetve és most már egy alkalmazottat sem foglalkoztat. A legelők fel vannak túrva és a munkálatok másfél éve állnak. A Fehér tó - HÁKE, felszólítja az ügyben illetékeseket, hogy foglalkozzanak a témával és álláspontjukról tájékoztassák a nyilvánosságot..
(Korábbi cikk: - Magyar Szó, 2007.03.10. Eltűnik a lukácsfalvi legelő? K.I.)

Vasárnap, augusztus 30-án, Királyhalom polgármesterének, Pék János meghívásának tett eleget a lukácsfalvi Fehér tó – Hagyományápoló és környezetvédő egyesület. Kiskancsikásai felléptek a sorrendben 27. Szamárversenyen. A versenyekben mindössze 7 szamár vett részt, így a szervezők kénytelenek voltak összevont versenyeket indítani. A szamárverseny megnyitásán, a létszámhiány okát fejtegette Maglai Jenő, a szabadkai városi kőpviselő-testület elnöke is. Az összevont versenyeken a nagyobb szamarak húztak előre és általában véve jó irányban futottak. Hogy valóban szamarak versenyeznek, ezt a fiatalabb, kisebb szamarak mutatták be, mert az összevont versenyekben többször is ledobták a nyakukban ülő hajtókat és a pályán sűrűn az ellenkező irányba száguldoztak. Kovács Elvira (képünkön) parlamenti képviselőnő is végig szurkolta a versenyeket. Az összevont versenyek további sorsáról, hol fognak dönteni, ezt még nem tudni, de mindenki egyetértett abban, hogy növelni kell, azok a szamarak számát, amelyek jó húzzák az igát.
Bővebben...

Tanácskozás Lukácsfalván
A lukácsfalvi Fehér tó – Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület székhelyén először tartott ülést a nagybecskereki VMSZ Községi elnöksége. A tanácskozás tartalmából érdemes kiemelni a politikai pártokról és a Nemzeti Tanácsokról szóló törvények bemutatását, szó volt a vajdasági magyarok szociális és demográfiai térképéről, valamint megvitatásra került, a Fehér tó egyesület kezdeményezésére, a Vajdasági Fejlesztési Hálózat alakulásának folyamata. Az utóbbi témával kapcsolatban különböző vélemények hangzottak el. A Fehér tó Egyesület képviselői szorgalmazták, hogy minden magyarlakta településen legyen létrehozva egy településfejlesztési központ. Kihangsúlyozták a hálózatba való, minél előbbi, bekapcsolódás fontosságát és arról is nyilatkoztak, hogy az egyesület erre már fel van készülve. Evvel ellenben néhány felszólaló korainak tartotta a témával való foglalkozást is. Nem beszélve arról, hogy mikor lenne várható a fejlesztési programok kidolgozásának a kezdete, pályázati folyamatba való iktatása és lebonyolítása. A magyar civil egyesületek számára fontos, hogy a magyar politikum is álljon mögöttük, de a sorsukat kezükben tartó életképes egyesületek, mégsem várhatnak arra, hogy egyesek destruktív hozzáállása miatt, tétlenül várják az együttműködés kezdetét.
Balanyi Sándor , az egyesület elnöke
A Fehér tó HÁKE az idén részt vett Sándorfalva megalapításának 130. évfordulójának tiszteletére rendezett jubileumi városnapi rendezvénysorozaton. A meghívót a városnapokra a Sándorfalvi Városszépítő és környezetvédő egyesület küldte. A két napos ünnepségen nyolcan képviselték az egyesületet.

bővebben...


Következő oldal - korábbi hírek ...web design Copyright © Fehér tó HÁKE, Lukácsfalva tel: 023 3885 150