Lukácsfalván készülődnek a Kárpát-medencei szintű Paradicsomnapokra

Nagybecskereken, a VMSZ városi szervezetének központi irodájában sajtótájékoztatót tartott Balanyi Sándor, a nagybecskereki városi szervezet alelnöke, a lukácsfalvi Fehér tó - Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület elnöke. A sajtótájékoztató témája a lukácsfalvi események voltak, a közelmúltban történtekről számolt be az illetékes, ugyanakkor egy nagyméretű rendezvényt is bejelentett.
-Lukácsfalván jelenleg folyamatban van az a kapcsolat kiépítése, amely ez év januárjában-februárjában kezdődött, ugyanis a lukácsfalvi helyi tanács még tavaly hozott egyhangúlag egy olyan döntést, amely szerint szükség van egy testvértelepülésre, hogy a közeljövőben közös projektumokat készítsünk. Ez sikerült is, és az idén alá lett írva a testvértelepülés-hálózatról szóló együttműködés, amely nem egy településsel történt meg, hanem öttel, és ez a Kárpát-medencei testvértelepülési hálózatát képezi. Az összes projektum az Egymással – Egymásért név alatt zajlik – mondta Balanyi Sándor.
Tehát Lukácsfalva egy helyett rögtön öt testvértelepüléssel gazdagodott, mégpedig Erdélyből Csíkszentkirály, Kárpátaljáról Tiszapéterfalva, Felvidékről Krasznohorkaváralja, és Magyarországról két település, Zalakomár és Berekfürdő. Az együttműködésről szóló szerződés után gyorsan zajlottak az események, és Lukácsfalva küldöttsége már meglátogatta Csíkszentkirály testvértelepülésüket a csíksomlyói búcsú alkalmával, részt vettek a testvértelepülések nyári találkozóján, amelyet Berekfürdőn tartottak, valamint a múlt hét végén Krasznohorkaváralján vettek részt a székelykapu felállításán, ugyanis az erdélyi testvértelepülés polgármestere ígéretet tett, hogy rövid időn belül mindegyik testvértelepülésen felállítat egy székelykaput.
A Fehér tó – Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, a Kárpát-medencei testvértelepülések hálózatát alkotó helységek találkozója tovább folytatódik, mégpedig Lukácsfalván, ugyanis szeptember 3-án és 4-én kerül sor ezen a kis településen a VII. Paradicsomnapokra és egyben a falu napjára.
A Paradicsomnapokat ezúttal Kárpát-medencei szintre emelték, mivel a testvértelepülések termelői is részt vesznek rajta, és megmérettetnek a lukácsfalvi és a környékbeli termelőkkel. Lukácsfalván aztán majd kiderül, hogy hol terem a legízletesebb, továbbá a legnagyobb paradicsom, és hol készítik a legfinomabb befőtt paradicsomot. Az idei Paradicsomnapok tehát szeptember 3-án, szombaton, 14 órakor kezdődik, a versenyek után következik az eredményhirdetés, majd „paradicsomszedést” mutatnak be az ügyes kezű kancsikások. Délután fél öttől halászléfőző versenyt tartanak. Másnap, szeptember 4-én, vasárnap egész napos kirakodóvásár lesz, majd 8 órától a Fehér tó – HÁKE székházában fogadják a Lukácsfalvára zarándokolókat. Délelőtt kilenc órakor még egy esemény lesz a faluban, az egyesület falán felavatják Petőfi Sándor emléktábláját, amelyet Berekfürdő polgármestere kezdeményezett, és Győrffy Lajos szobrászművész alkotása. Fél 10-kor kezdődik a helyi közösség tanácsának díszülése, 11 órakor pedig Kisboldogasszony tiszteletére tartanak ünnepi szentmisét. A vendégek részére hajókázást is terveznek a Császár-tavon, majd estefelé helybeli fiatalok Lukácsfalváról készült rövidfilmjeit nézhetik meg az érdeklődők. Este fél hétkor kezdődik a művelődési műsor, melyen néptáncosok lépnek fel.
Kónya-Kovács Otília

Főoldal