Falunapi ünnepségen voltunk Vajdaságban
 

Egyesületünk (Sándorfalvi Városszépítõ és Környezetvédõ Egyesület) küldöttsége nagy örömmel, vett részt szeptember 6. - 7. -én a Lukácsfalva Helyi Közösség és a Fehér tó – HÁKE által szervezett falunapi ünnepségen. A falunapon, Kisboldogasszony napja alkalmából került megnyitásra a „Bega és a Temes, folyók amelyek összekötnek” elnevezésű kiállítás. A temesvári Szórvány Alapítvány programjában a lukácsfalvi Fehér tó Hagyományápoló és Környezetvédõ Egyesület mint partner vett részt. Ebben a programban szerepelt a Bega folyó mint az élet egyik nélkülözhetetlen elemének környezetvédelmi szempontból történõ felmérése, bemutatása. Ez a nemzetközi kiállítás volt hivatott bemutatni a fiatalok által készített rajzokat, fotókat, és írásokat.
A kiállítás megnyitása után részt vettünk az újonnan épült kápolna felszentelésén, valamint a Lukácsfalva Helyi Közösség Tanácsának díszülésén. A nap folyamán vetített képes beszámolót adtunk városunkról, valamint egyesületünk életérõl. Bemutattuk az egyesület által működtetett tan és sétaösvényt, melyet nagy figyelemmel kísért a hallgatóság. A Fehér tó HÁKE zöld pontokat kíván létrehozni a falu körül, ebben számít e téren szerzett tapasztalatunkra, segítségünkre.
Vasárnap a vendéglátóink szervezésében hajókiránduláson vettünk részt az Óbega, elsõsorban vízimadarairól híres jellegzetesen mocsaras élõhelyű, szakmai körökben is híres Császár – tó Speciális Rezervátum területén. A Császár - tó nevet viselõ természetvédelmi rezervátumot 1989-ben IBA (Important Bird Area)-területté, nemzetközi jelentőségű madárélõhellyé nyilvánították.
11 órakor Kisboldogasszony tiszteletére tartott szentmisén vettünk részt, ahol megköszönték egyesületünknek, az elmúlt karácsonyon vitt könyveket, ajándékokat. Ebéd után nagy feladat várt ránk. Két tagunkat, jelesül, Patakiné Marikát, és jómagamat zsűritagnak kértek fel a kancsika verseny lebonyolításához.
Számukra meglepõ volt a felkérés, ugyanis tapasztalatunk még nem volt a zsűrizésrõl. A szabályok a pontozás ismertetése után kissé szorongva tettünk eleget a felkérésnek. A kancsikások három kategóriában versenyeztek. Fiú – Lány – Felnõtt. A bemutatott produkciók mint versenyszámok nálunk is szerepeltek a betyárnapi rendezvényen. A verseny jó hangulatban telt el, a zsűri „megúszta”. Eredményhirdetés, a díjak átadása után elbúcsúztunk házigazdáinktól és kicsit fáradtan, élményekkel gazdagon a viszontlátás reményében indultunk haza Sándorfalvára.

Sipos György egyesület elnöke

   
főoldal