Gyapjúból készített vastag harisnya – fuszekli.


A gyapjút a birkanyírás után, kiválogatni, kimosni, megszárítani és száraz helyen tárolni. A gyapjú tavasztól télig áll a padláson, vagy kotárkában és a tél beálltával nekikezdenek a fonni tudó háziasszonyok a rokkán megfonni fonálba a gyapjút.

A rokka leginkább fából készült kézimunka és lábbal hajtják meg, míg az ügyes háziasszonyok kézzel sodorják a gyapjút és az feltekerődik a rokka felső részén az orsón keresztül. Erről gombolyagba letekerik és készen áll a kötésre, amelyhez 4 kötőtű szükséges. Lukácsfalván mindössze 1-2 rokka található, amelyek használhatók és lehet rajtuk fonni.

Gyapjút is nehezen lehet beszerezni, így manapság előfordul, hogy nem újonnan fonott gyapjúból kötik a fuszeklikat, hanem kibontott öreg cetterekből, pruszlikokból és hasonlóból

 

. A fuszekli kötés nem csak a népművészet-népi kézművesség kategóriába tartozik, hanem a műszaki helyi megoldások kategóriába is, mivel a megkötött fuszeklikat decembertől a piacra viszik, valamint a helybéliek háztól megvásárolják.

Balanyi Erzsébet és a rokka

 

főoldal