Megünnepelték Lukácsfalván a Búcsút

Lukácsfalván az idén is, már szeptember elején megkezdődtek az előkészületek a Búcsúra. Szeptember 5-én és 6-án a zárórendezvényekre került sor. Szombaton a sportolók a döntő meccseket játszották le. A birkapaprikás-főző versenyben a környező településekről érkező versenyzők vettek részt. Az idén a legjobb paprikást Erzsébet lak csapata főzte. Az ünnepélyes szentmise Kisboldogasszony tiszteletére a vasárnapi ünnepség középpontja volt. A délelőtt folyamán a zarándokolók folyamatosan érkeztek a faluba, Écskáról, Muzslyáról, Csernyéről, Torontálvásárhelyről, Királyhalmáról, stb. Egy idős házaspár Erzsébet lakról kis traktorral érkezett. A zarándokolókat a Fehér tó – HÁKE székhelyén fogadták. 11 órára megtelt a templom. Az ünnepélyes szentmisét, amelyen részt vettek a környékbeli Egyházközösség elnökei is, Halmai János atya celebrálta, Kalapis Sztoján és Jelen Janez paptestvéreivel együtt. A szentbeszéd témája a család fontossága volt. Alkalom volt a híveket tájékoztatni a templomtatarozás folyamatáról és köszönetet mondani mindenkinek aki bármiben hozzájárult ehhez. Az idei évben lett kicserélve a padló, újrafestve a padok, villanyharang felszerelve, a hittanterem és a templom közötti folyosónak az alapja betonozva, valamint a templom környéke elrendezve. A lukácsfalvi Helyi Közösség tanácsa fogadta a meghívott vendégeket. A fogadáson elismerő okleveleket adtak át az aktív civil egyesületeknek, a Kisboldogasszony Egyházközösségnek és a támogatóknak.
A kancsikások vetélkedője kora délután kezdődött, 6 mezőnyben voltak szervezve versenyek. A versenyzők között 4 nő és 11 tizenéves volt. A három óra hosszáig tartó vetélkedés után, következő eredmények születtek:

Női mezőnyben:

Kancsika kezelés
1.- Huszta Diana
2.- Balanyi Réka
3.- Ladvánszky Lídia

Gyors pattogás
1-2.- Balanyi Réka (30 mp alatt 61x pattintott)
1-2.- Huszta Diana (30 mp alatt 61x pattintott)
3.- Ladvánszky Lídia (30 mp alatt 54x pattintott)

Fiúk mezőnyében:

Kancsika kezelés
1.- Bakić Dejan
2.- Törköly Dávid
3.- Gregus Dávid

Gyors pattogás
1.- Bodor Endre (30 mp alatt 69x pattintott)
2.- Bakić Dejan (30 mp alatt 67x pattintott)
3.- Törköly Dávid (30 mp alatt 63x pattintott)

Felnőttek

Kancsika kezelés
1.- Ladvánszky István
2.- Budai Zoltán
3.- Horvát László
Gyors pattogás
1.- Horvát László (60 mp alatt 114x pattintott)
2.- Vrućinić Milorad (60 mp alatt 85x pattintott)
3.- Ladvánszky István (60 mp alatt 45x pattintott)
 
A zsűri tagjai: - Muhi László – Torontálvásárhely, Maja Josimović – Törökbecse és Balanyi Sándor - Lukácsfalva.
A győzteseknek az értékes díjakat a HK tanácsa biztosította. Különös elismerésben részesült a Fehér tó – HÁKE alosztályának vezetője, a kiskancsikások edzője, Ladvánszky István. Az adományozók, az edző részére egy tájképes festményt biztosítottak.
Este 8 órakor a nagybecskereki Madách színház előadását, Hallod-e, Rozika Te című vígjátékot láthatta a lukácsfalvi közönség.
Az idei Búcsú napjának a műsorát a HK tanácsa állította össze és a rendezvényeket irányította a Vadászok egyesülete, a Női egyesület, Fiatalok egyesülete, Fehér tó – HÁKE és a Kisboldogasszony Egyházközösség segítségével.
Lukácsfalvának védőszentje Kisboldogasszony . Ezen a napon van a Búcsú, legnagyobb ünnep a faluban. Összehasonlítva a 6-7 évvel ezelőtti ünnepségekkel, amikor Búcsúkor a délutáni órákban nem volt semmilyen műsor és a bazárosok is sötétedés előtt elhagyták a falut, az idei gazdag műsorkínálat hatására, a falu lakossága abba reménykedhet, hogy ezek után Búcsú napjára még többen zarándokolnak a faluba a hívek, a rokonok, ismerősök, jó barátok. Sok év után, az idén Búcsúkor, kiszállós forgóhinta is volt felállítva a falu központjában. A működéséért Vinetu volt a felelős. A magasba röppenő fiatalok sikítása hallatszott a falu mind a 6 utcájában. A kertészekről, Paradicsom napokról, kancsikásokról híres falu értékeit máshol megbecsülik, az idén a helybéliek ezt közelről érezhették.
   

A birkapaprikás-főző versenyben a környező településekről érkező versenyzők vettek részt. Az idén a legjobb paprikást Erzsébet lak csapata főzte


A délelőtt folyamán a zarándokolók folyamatosan érkeztek a faluba, Écskáról, Muzslyáról, Csernyéről, Torontálvásárhelyről, Királyhalmáról, stb. Egy idős házaspár Erzsébet lakról kis traktorral érkezett. A zarándokolókat a Fehér tó – HÁKE székhelyén fogadták.


Az ünnepélyes szentmise Kisboldogasszony tiszteletére a vasárnapi ünnepség középpontja volt. 11 órára megtelt a templom. Az ünnepélyes szentmisét, amelyen részt vettek a környékbeli Egyházközösség elnökei is, Halmai János atya celebrálta, Kalapis Sztoján és Jelen Janez paptestvéreivel együtt. A szentbeszéd témája a család fontossága volt. Alkalom volt a híveket tájékoztatni a templomtatarozás folyamatáról és köszönetet mondani mindenkinek aki bármiben hozzájárult ehhez. Az idei évben lett kicserélve a padló, újrafestve a padok, villanyharang felszerelve, a hittanterem és a templom közötti folyosónak az alapja betonozva, valamint a templom környéke elrendezve. A lukácsfalvi Helyi Közösség tanácsa fogadta a meghívott vendégeket. A fogadáson elismerő oklevelek lettek átadva az aktív civil egyesületeknek, a Kisboldogasszony Egyházközösségnek és a támogatóknak.
 

A lukácsfalvi Helyi Közösség tanácsa fogadta a meghívottakat, közöttük Királyhalomról és Torontálvásárhelyről is voltak vendégek. A fogadáson elismerő okleveleket adtak át az aktív civil egyesületeknek, a Kisboldogasszony Egyházközösségnek és a támogatóknak.

A kancsikások vetélkedője kora délután kezdődött, 6 mezőnyben voltak szervezve versenyek. A versenyzők között 4 nő és 11 tizenéves volt. A zsűri tagjai: - Muhi László – Torontálvásárhely, Maja Josimović – Törökbecse és Balanyi Sándor - Lukácsfalva.
A győzteseknek az értékes díjakat a HK tanácsa biztosította. Különös elismerésben részesült a Fehér tó – HÁKE alosztályának vezetője, a kiskancsikások edzője, Ladvánszky István. Az adományozók, az edző részére egy tájképes festményt biztosítottak.


. . Este 8 órakor a nagybecskereki Madách színház előadását, Hallod-e, Rozika Te című vígjátékot láthatta a lukácsfalvi közönség.


Sok év után, az idén Búcsúkor, kiszállós forgóhinta is volt felállítva a falu központjában. A működéséért Vinetu volt a felelős. A magasba röppenő fiatalok sikítása hallatszott a falu mind a 6 utcájában.
   
főoldal